lauantai 18. elokuuta 2012

Jasmin Darznik: Iranilainen tytär

Suosituksesta varasin tämän kirjan kirjastosta ja en pettynyt. Kertoo varmasti todenmukaisesti millaista elämä on Iranissa ja miten Iran vaikuttaa ihmiseen vielä sieltä muutettuaankin.

***************
Iranilainen tytär kertoo äidin ja tyttären elämästä kahden maailman välillä. He muuttavat Yhdysvaltoihin, kun Jasmin on viisivuotias. Kasvaessaan Jasmin mukautuu yhä paremmin amerikkalaiseen kulttuuriin, mutta Iranin varjo vaikuttaa yhä Jasminiin. Äiti toivoisi tyttärensä elävän kuin iranilainen "hyvä tytär", ei kuin amerikkalaistyttö.

Jasmin löytää äitinsä vanhan häävalokuvan, mutta ei tunnista kuvassa olevaa miestä. Jasminin äiti, Lili, ei suostu puhumaan menneisyydestään tyttärelleen, kunnes alkaa lähettää hänelle kasetteja, joissa kertoo elämästään Iranissa. Lilin tarina on täynnä väkivaltaa ja alistamista. Paetakseen sitä hän joutui maksamaan kovan hinnan. Käy ilmi, että toisella puolella maailmaa Jasminilla on sisarpuoli, iranilainen "hyvä tytär".

Iranilainen tytär on vangitseva teos naisen elämästä konservatiivisessa uskonnon, perinteen ja patriarkaalisen vallan dominoimassa maailmassa, jossa nainen on miehen omaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti