perjantai 20. tammikuuta 2012

Jan Jalutsi: Tarinoita matkasellistä

Jan Jalutsi osaa tekstin vääntämisen taidon. Aiemmin julkaisemansa kirjan, Ammattina vankikarkuri, luin parissa päivässä. Tarinat tosielämästä ja varsinkin karuista oloista, jopa suomalaisessa vankilassa, vievät mukanaan.

Tämä kirja sisältää useita lyhyitä kertomuksia kiven sisältä, eikä voi olla tykkäämättä Turha-Topi nimisestä huumekoirasta.

Edullisesti, omistuskirjoituksellakin, voi kirjan ostaa täältä »
------------------

Tarinoita matkasellistä on vankilapaoistaan kuuluisaksi tulleen Jan Jalutsin (s. 1962) toinen kirja. Äskettäin koevapauteen päässyt Jalutsi (ent. Jan Stefan Moilanen) ehti istua erilaisista rikoksista mm. varkauksista ja pankkiryöstöistä Suomen ja Ruotsin vankiloissa yli kaksikymmentä vuotta ja paeta sinä aikana seisemän kertaa. Media nimesi Jalutsin Pohjoismaiden tunnetuimmaksi vankikarkuriksi ja vaarallisimmaksi mieheksi. Pahoinpitelyihin saati henkirikoksiin hän ei kuitenkaan koskaan syyllistynyt.

Jalutsi on toiminut sekä vankeusaikanaan että vapaudessa vankien aseman parantamisen hyväksi ja nuorten rikoskierteen ehkäisemiseksi. Matkasellitarinoissa hän kertoo vankilakierroksensa kestäessä kuulemistaan hauskoista, erikoisista, jopa uskomattomista tapahtumista. Osasta on muodostunut jo sisäpiirissä kulkevia vankilalegendoja, jotka suuri yleisö kuulee nyt ensimmäistä kertaa. Jalutsi mm. kertoo Kakolan lintumiehestä, vankien rakastamasta huumekoirasta kutsumanimeltä Turha-Topi ja siitä mitä tapahtui kun Paha-Make sai väärän tonnin setelin. Tarinat luovat hyvän kuvan vankilaelämästä, vankien ja vartijoiden suhteista, vankeinhoidon muutoksesta, vankien kirjosta ja vanhan liiton rosvojen tiukoista periaatteista, joista ei tingitä. Jan Jalutsi on tarkkanäköinen kertoja, joka osaa kuvata ihmisiä ja tapahtumia aivan omanlaisellaan huumorilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti